Τι Είναι η Κρυπτογράφηση και Γιατί Είναι Τόσο Σημαντική για την Ασφάλειά Μας;

Πολύ συχνά ακούμε για νέα χτυπήματα που γίνονται στο διαδίκτυο και έχουν ως στόχο την απόκτηση προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών από ολόκληρο τον κόσμο. Φυσικά και μία τέτοια παραβίαση προσωπικών δεδομένων φαντάζει τρομακτική και αποτελεί εξαιρετικό πρόβλημα της διαδικτυακής ασφάλειας. Αυτό το πρόβλημα πρέπει σίγουρα να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά, έτσι ώστε να μπορέσει ο καθένας μας να απολαύσει την ενασχόλησή του με το διαδίκτυο χωρίς κανέναν περιορισμό.

  • Πώς μπορεί όμως κάποιος να προστατευθεί πραγματικά από μία τέτοια επίθεση στον χώρο του διαδικτύου; Υπάρχει άραγε ένας τρόπος που θα κάνει την σύνδεση στο internet απόλυτα ασφαλή και θα καταστήσει απροσπέλαστα τα προσωπικά σας στοιχεία; Ευτυχώς η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι θετική! Μάλιστα, αυτός ο τρόπος έχει πλέον διαδοθεί και είναι πιο προσιτός από ποτέ. Για όσους αναρωτιέστε λοιπόν πώς μπορείτε να προστατευθείτε στο διαδίκτυο από κακόβουλες επιθέσεις που στοχεύουν στην απόκτηση των προσωπικών σας δεδομένων, η απάντηση βρίσκεται στην κρυπτογράφηση.

Μέσα από την κρυπτογράφηση (encryption) της σύνδεσής σας στο διαδίκτυο, επιτυγχάνετε να αποκτήσετε μία νέα IP, δηλαδή μία νέα ψηφιακή ταυτότητα. Επιπλέον, εξασφαλίζετε ότι όλα τα δεδομένα που μοιράζεστε στο διαδίκτυο παραμένουν απροσπέλαστα. Βρίσκονται κωδικοποιημένα και ο μόνος τρόπος για να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτά κάποιος είναι να βρει το συγκεκριμένο κλειδί αποκωδικοποίησής τους. Φυσικά, δε μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο.

Υπάρχουν VPNs στην αγορά, που προσφέρουν υπηρεσίες κρυπτογράφησης σε όλο τον κόσμο. Η λειτουργία τους είναι πολύ απλή, γεγονός που τα κάνει προσιτά στο ευρύ κοινό. Ακόμη κι αν δε γνωρίζετε πολλά από τη λειτουργία του PC, του laptop ή του κινητού σας τηλεφώνου, μπορείτε να εγγραφείτε σε κάποιον πάροχο υπηρεσιών VPN και να αποκτήσετε πρόσβαση στα οφέλη που προσφέρει. Αμέσως μόλις εγγραφείτε, θα σας σταλούν τα στοιχεία που θα σας βοηθήσουν να εγκαταστήσετε το απαιτούμενο πρόγραμμα στην συσκευή που θέλετε να «κρυπτογραφήσετε».

Αφού έχετε τελειώσει με αυτό, είναι ώρα να επιλέξετε από πού θα συνδεθείτε. Το VPN διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο από απομακρυσμένους εξυπηρετητές. Εσείς επιλέγετε τον εξυπηρετητή που επιθυμείτε (π.χ. έναν server στις ΗΠΑ) και συνδέεστε μέσω αυτού. Ως αποτέλεσμα, η ψηφιακή ταυτότητά σας είναι πλέον αμερικανική και επομένως κανείς δεν μπορεί να σας αναγνωρίσει. Επιπλέον, όλα τα δεδομένα που στέλνετε ή λαμβάνετε βρίσκονται κωδικοποιημένα και είναι φυσικά απολύτως ασφαλή.

Αν και στη θεωρία φαντάζει δύσκολο και ίσως ξενίσει ορισμένους ανθρώπους, στην πράξη η όλη διαδικασία είναι απολύτως ασφαλής και εύκολη να ολοκληρωθεί. Όσοι εγγραφούν σε κάποια τέτοια υπηρεσία, απολαμβάνουν και επιπρόσθετα πλεονεκτήματα. Για παράδειγμα, με τη χρήση της κατάλληλης IP (δηλαδή της κατάλληλης ψηφιακής ταυτότητας), μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε ιστοσελίδες που μέχρι τότε ήταν απαγορευμένες για εσάς. Επιπλέον, μπορείτε να άρετε οποιαδήποτε απαγόρευση σας έχει γίνει σε χώρο εργασίας ή εκπαιδευτικού χώρου. Ακόμη λοιπόν και οι σελίδες που είναι κλειδωμένες για ορισμένους χρήστες, ανοίγουν με τη βοήθεια του VPN.

Ελπίζουμε να συλλέξατε πολύτιμες πληροφορίες για τη χρήση της κρυπτογράφησης στο διαδίκτυο, όπως επίσης και για την σημασία της. Αν θέλετε να ξεκινήσετε, υπάρχουν πολλές πηγές παρόχων στο διαδίκτυο για να κάνετε έρευνα αγοράς και να καταλήξετε στην πιο συμφέρουσα υπηρεσία κρυπτογράφησης για εσάς και τις ανάγκες σας!