Η Νηστεία Ως Περίοδος Κατάνυξης, Αποτοξίνωσης Αλλά & Οικονομίας

Η Σαρακοστή αποτελεί την σημαντικότερη περίοδο νηστείας του έτους. Οι Χριστιανοί προσπαθούν να απέχουν από το κρέας και τα γαλακτοκομικά, ως μέσο καθαρισμού και εξαγνισμού πριν την Ανάσταση. Ως περίοδος νηστείας κατά την Σαρακοστή ορίζεται η περίοδος από την Καθαρά Δευτέρα έως και το Σάββατο της Ανάστασης. Αυτές τις ημέρες η μείωση ζωικών προϊόντων είναι αισθητή. Ο καθένας, άλλος πολύ κι άλλος λίγο, προσπαθεί να αποφύγει τα απαγορευμένα τρόφιμα και να επιλέγει πιο απλά και πιο υγιεινά γεύματα (laenud ilma palgatõendita).

Αυτή η περίοδος είναι σίγουρα μία περίοδος κατάνυξης και αποτοξίνωσης του οργανισμού. Όμως, μπορεί κανείς να πει πως πρόκειται για μία περίοδο οικονομίας επίσης. Όπως και να είναι τα οικονομικά ενός ανθρώπου, η ελαχιστοποίηση των γευμάτων με ζωικές τροφές αποδεικνύεται εξαιρετικά ωφέλιμη για τη μείωση των εξόδων ενός νοικοκυριού. Οι τροφές που επιλέγονται είναι κατά βάση τα όσπρια και τα λαδερά. Επομένως το κόστος για το μαγείρεμα τέτοιων τροφών είναι κατά πολύ χαμηλότερο από αυτό που συνεπάγεται η κατανάλωση κρέατος.

Γιατί λοιπόν να μη χρησιμοποιηθεί η νηστεία ως μια αφορμή οικονομίας; Ακόμη κι αν τα θρησκευτικά σας πιστεύω δεν συνάδουν με τη λογική της νηστείας, στην πραγματικότητα αυτή η απόφαση επηρεάζει το σώμα αλλά και το πνεύμα σας. Δεν είναι μονάχα μια απόφαση βασισμένη στο θρησκευτικό κομμάτι. Αντιθέτως, πρόκειται για μία απόφαση για την υγεία και την ευεξία σας. Επομένως, ακόμη κι ένας μη φανατικός Χριστιανός ή κάποιος που δεν πιστεύει μπορεί να επωφεληθεί κατά πολύ από μία περίοδο νηστείας.

Επανερχόμενοι στο θέμα της οικονομίας, το μυστικό βρίσκεται στην απλότητα. Η απλότητα των συστατικών αλλά και των μεθόδων παρασκευής του κάθε φαγητού προωθεί το χαμηλό κόστος παραγωγής. Υπάρχουν πάρα πολλά γευστικά πιάτα νηστίσιμα και ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Με τόσα συστατικά να προέρχονται από τοπικούς παραγωγούς και με βάση την εποχικότητα του κάθε τροφίμου, η οικονομία είναι πρακτικά σίγουρη.

Η νηστεία, πέρα από την αποφυγή κάθε ζωικού προϊόντος, έχει να κάνει και με την αποφυγή υπερβολών στην τροφή. Με άλλα λόγια, κάποιος που νηστεύει οφείλει να τρέφεται με μέτρο και χωρίς υπερβολές στην ποσότητα. Επιπλέον, οφείλει να αποφεύγει τις πολυτέλειες. Η κεντρική ιδέα πίσω από τη νηστεία είναι η εγκράτεια και η στέρηση. Αν λοιπόν ακολουθήσει κάποιος αυτές τις αρχές, τότε θα τρέφεται με μη εξεζητημένες τροφές που συνεπώς είναι αρκετά συνηθισμένες και οικονομικές (soodsad kiirlaenud).

Μετά το πέρας της νηστείας, ωστόσο, πολλοί άνθρωποι υποκύπτουν σε πειρασμούς και καταφεύγουν σε υπερβολές. Η περίοδος της νηστείας τους έχει στερήσει αρκετά τρόφιμα, τα οποία και βιάζονται να ξαναγευτούν. Κάτι τέτοιο είναι επίσης αντίθετο με την όλη ουσία της νηστείας. Γι’ αυτό και η απόφαση να νηστεύσετε θα πρέπει να είναι καθαρά προσωπική και απόλυτα συνειδητοποιημένη. Δεν πρόκειται για μία τιμωρία, αλλά για μία ευκαιρία να ετοιμάσετε το σώμα και την ψυχή σας για το Πάσχα. Και γιατί όχι, μια ευκαιρία να κάνετε οικονομία και να υιοθετήσετε μία διατροφή φτωχότερη σε ζωικές τροφές και πλούσια σε θρεπτικότητα.

Κάτι αντίστοιχο αποτελεί και το κίνημα Meatless Monday, που έχει προωθήσει παγκοσμίως η Greenpeace. Μια προσπάθεια να τρέφεται όλος ο κόσμος αποκλειστικά χορτοφαγικά, τουλάχιστον κάθε Δευτέρα!