Ενημέρωση Μέσω του Διαδικτύου και ο Συγκλονιστικός της Αντίκτυπος στην Υγεία

Το διαδίκτυο πλέον είναι ένα μέσο που όλοι το χρησιμοποιούν ανεξαρτήτως ηλικίας, για να μπορούν να εργαστούν αλλά και να επικοινωνήσουν ή και να λάβουν τις πληροφορίες που χρειάζονται όλες τις ώρες της ημέρας. Εκεί θα βρει κανείς πληροφορίες για εκπαιδευτικά σεμινάρια αλλά και για απλή ενημέρωση, αντικαθιστώντας τον παραδοσιακό τρόπο ενημέρωσης.

Παρά πολλές εφημερίδες έχουν πλέον το δικό τους site, όπου μπορεί ο αναγνώστης να αναζητήσει την πληροφορία που επιθυμεί και έχει γραφτεί από επαγγελματίες του είδους. Οι πληροφορίες μέσω του διαδικτύου ποικίλουν, ανάλογα με το θέμα που αναζητούν οι ενδιαφερόμενοι. Πολλές φορές τα θέματα μπορεί να είναι καθημερινά ή και πιο εξειδικευμένα και να αγγίζουν θέματα ιατρικής φύσεως. Υπάρχουν πάρα πολλά sites όπου οι πληροφορίες είναι φερέγγυες και πάντα αποδεικνύονται μέσα από πηγές και πληροφορίες που έχουν πάρει και έχουν αναρτήσει. Όμως υπάρχουν και άλλες που μπερδεύουν τους αναγνώστες, με αποτέλεσμα να προσπαθούν να βγάλουν οι ίδιοι μόνοι τους εξειδικευμένα συμπεράσματα για θέματα ιατρικά και η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.

Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν πολλοί αναγνώστες για οποιοδήποτε νέο ανατρέχουν σε πληροφορίες ευκαιριακές, ενώ παράλληλα αυτό δηλώνει και κάποια μορφή εθισμού στις πληροφορίες μέσω internet. Η επιστημονική διάγνωση είναι απαραίτητη να γίνεται με την παρουσία ενός γιατρού, αφού υπάρχουν πολλές φορές τα συμπτώματα μιας ασθένειας μπορεί να είναι παρόμοια με άλλες. Είναι σίγουρο ότι δεν μπορεί η διάγνωση να γίνεται μέσω του διαδικτύου, όσο κι αν το site είναι αποδεκτό και σωστά ενημερωμένο.

Ο λόγος που πάρα πολλοί αναγνώστες καταφεύγουν στο διαδίκτυο για να πάρουν πληροφορίες και να κάνουν ατομική διάγνωση από αυτό είναι αρκετοί. Μέσα από στατιστικά στοιχεία που έχουν προκύψει αποδεικνύεται ότι όταν έπασχαν στο παρελθόν από κάποια ασθένεια δεν είχαν την κατάλληλη προσοχή από το νοσηλευτικό προσωπικό. Πάρα πολλές φορές δεν είχαν κάποιες πληροφορίες και εναλλακτικές για θεραπείες που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν.

Υπάρχουν πάρα πολλοί ασθενείς που δεν αντέχουν οργανικά κάποια θεραπευτική αγωγή και δυστυχώς δεν τους δίνεται κάποια περισσότερο δεκτική από τον οργανισμό τους. Σε περιπτώσεις ασθενών που θέλουν να επιβεβαιώσουν την γνωμάτευση των γιατρών τους είναι σύνηθες να ζητούν μια δεύτερη γνώμη μέσα από το διαδίκτυο με αποτέλεσμα να διστάζουν να ακολουθήσουν την αγωγή που συνιστάται από τον γιατρό. Με αυτή την τακτική που ακολουθούν, η κατάσταση της υγείας τους να χειροτερεύει. Γι’ αυτό και σε αρκετές περιπτώσεις η δυσπιστία τους κάνει πιο ευάλωτους στις πληροφορίες που αντλούν μέσα από το διαδίκτυο. Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι είναι προτιμότερο αν θέλει κάποιος να ενημερωθεί για κάποιες παθήσεις μέσα από το διαδίκτυο να το κάνει μέσα από ιατρικά sites, που αναφέρουν και τους οργανισμούς που έχουν εντρυφήσει σε συγκεκριμένα θέματα υγείας και είναι αξιόπιστοι. Υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία που μπορούν να καθοδηγήσουν τον ενδιαφερόμενο να κρίνει αν οι πληροφορίες από τα sites που αντλούν είναι σωστές ή όχι και να μπορούν να προφυλάσσονται σχετικά.

Σίγουρο είναι όμως ότι την σωστή πληροφόρηση μπορεί κάποιος να την έχει πάντα από τις υποδείξεις των ιατρών, που είναι και οι μόνοι που μπορούν να λύσουν τις απορίες αλλά και να βοηθήσουν τον ασθενή να ακολουθήσει την σωστή αγωγή.