Εθισμός στην Τεχνολογία και Δυσάρεστες Συνέπειες

Η τεχνολογία έχει γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας. Τα κινητά τηλέφωνα με τις εφαρμογές που χρησιμοποιούμε καθημερινά δημιουργούν την ανάγκη να έχουμε καθημερινή επαφή με την τεχνολογία. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πάρα πολλούς θαυμαστές που συνεχώς δίνουν το παρόν με την συμμετοχή τους σε αυτά αρκετές ώρες της ημέρας. Σίγουρα η τεχνολογία έχει προσφέρει πάρα πολλά σε όλους τους τομείς της ζωής μας.

Μάλιστα έχει προσφέρει θέσεις εργασίας αλλά και σπουδαία πρόοδο μέσα από την δημιουργικότητα, που πάρα πολλοί νέοι προτιμούν για να αναδείξουν τα ταλέντα τους αφού τα αποτελέσματα είναι σχεδόν άμεσα σε κάθε τους δραστηριότητα. Η τεχνολογία προσφέρει πάρα πολλά προϊόντα βάσει της ζήτησης που υπάρχει από τους καταναλωτές. Ταυτόχρονα δημιουργεί ανάγκες τόσο μεγάλες που κάνει τους λάτρεις της να γίνονται οι πρώτοι που θα πειραματιστούν με καθετί νέο έχει να προσφέρει κάθε φορά που μπαίνει στην αγορά.

Δεν είναι τυχαίο ότι η δύναμη της τεχνολογίας είναι τόσο μεγάλη, που πολλές φορές οι καταναλωτές, προκειμένου να αποκτήσουν κάτι νέο τεχνολογικά πριν μπει στην αγορά, τηρούν σειρά προτεραιότητας. Η τεχνολογική ανάπτυξη δίνει απεριόριστες επιλογές σε μικρούς και μεγάλους. Οι μεγάλες οθόνες των κινητών, οι μεγάλες τηλεοράσεις αλλά και η εξέλιξη της εικόνας που δίνει τη αίσθηση της ζωντάνιας μέσα από τα χρώματα αλλά και τα τρισδιάστατα εφέ, όλα αυτά δημιουργούν ένα αίσθημα ευφορίας και ικανοποίησης στον καταναλωτή. Ως αποτέλεσμα, ο ίδιος εμπλουτίζει την οπτικοακουστική του αίσθηση με κάθε τεχνολογικά καινούργιο προϊόν του προσφέρεται.

Η πολύωρη ενασχόληση με την τεχνολογία και ο συνεχής βομβαρδισμός νέων τεχνολογιών με σκοπό τον εμπλουτισμό του ήδη υπάρχον πολλές φορές, δημιουργεί διαφόρων ειδών εθισμούς. Παρατηρούμε ότι ο εθισμός αυτού του είδους δεν έχει ηλικία αλλά και ότι παράλληλα παρασύρει τα παιδιά, με αποτέλεσμα να μειώνεται το ενδιαφέρον τους για την οποιαδήποτε εξωτερική δραστηριότητα.

Τα παιδιά είναι πάρα πολύ ευάλωτα και για αυτό θα πρέπει η ενασχόλησή τους με την τεχνολογία να έχει όρια και περιορισμούς. Παράλληλα, πρέπει να τους διατηρείται το ενδιαφέρον για οτιδήποτε άλλο μπορεί να τους εξάπτει την φαντασία. Η κοινωνικοποίηση είναι ένα βασικό όπλο ενάντια στην εξάρτηση με την τεχνολογία, ενώ τα παιδιά πολλές φορές δείχνουν την τάση τους στον σύγχρονο αυτό εθισμό με κάποιες αντιδράσεις που οι γονείς θα πρέπει να προσέξουν.

Το παιδί συνήθως που εθίζεται μέσα από την τεχνολογία γίνεται πιο απομονωμένο και παύει να έχει κοινωνικές συναναστροφές με τους φίλους που είχε μέχρι εκείνη την στιγμή, αφού μπορεί να μην μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα.

Είναι πολύ πιο απομονωμένα, ενώ το χαρτζιλίκι τους επενδύεται με σκοπό να εμπλουτίσει το χόμπι του. Η επίδοση στις δραστηριότητές του μειώνεται αφού απέχει από αυτές λόγω της πολύωρης ενασχόλησής του. Οι επιδόσεις του στο σχολείο επίσης μειώνονται αισθητά. Ακόμα, δεν τρέφονται σωστά με αποτέλεσμα είτε να υποσιτίζονται ή και να τρώνε ακατάλληλα. Μπορεί κάποιος να μιμείται τις κινήσεις που κάνει όταν παίζει κάποιο videogame, ενώ εκείνη την στιγμή δεν το χρησιμοποιεί.

Υπάρχουν πάρα πολλά κέντρα που μπορούν να προλάβουν αλλά και να σταματήσουν τον εθισμό. Οι γονείς μπορούν να συμβουλευτούν τα κέντρα αυτά και στην συνέχεια να προσπαθήσουν ακολουθήσουν την ανάλογη τακτική. Η βίαιη απομάκρυνση δεν φέρνει ποτέ τα επιθυμητά αποτελεσματα.